Turkialla

Vill producera högkvalitativ ved krävs även hög kvalitet på verktygen.

106.jpgEftersom de hos Turkia ville erbjuda sina kunder bra ved, valde de Espegards nätsäckar som sina vedsäckar. De överlägsna torkegenskaperna var enligt Antti det viktigaste kriteriet. "I fjol märkte vi att veden torkade såsom vi ville i nätsäckarna" berättar Antti Turkia. Nu på våren skaffade vi flera säckar och nu har vi flera hundra i användning.

Ett annat viktigt kriterium i valet av Nätsäckarna var dess speciellt goda hållbarhet."Fastan Nätsäckarna är dyrare än andra säckar lönar det sig på lång sikt och det blir faktiskt billigare."

Högkvalitativ ved från Villmanstrand

Turkia Oy finns i Villmanstrand alldeles nära Saima kanal och motorvägen. Företaget producerar årligen ca 1500 kubikmeter ved. Sönerna Antti och Pasi Turkia har det som bisyssla medan pappa Olavi är pensionerad men deltar mycket i vedproduktionen. "Man måste ha något att syssla med, då uppehålls en bra kondition." Företaget har en stor lada för vinterförvaring av ved. Under juni månad levereras de första torra vedklabbarna, ty all ved ryms inte i ladan.

Förutom en hög kvalitet på ved strävar man även till att hålla kundservicen på hög nivå.

Undet mottot " en aning bättre kvalitet på ved":

Turkia Oy har som mål att producera områdets bästa ved. Med bästa menar man naturligtvis torr ved, men utseendet är även av stor betydelse. Kvaliteten måste synas. Svarta fläckar eller skräp accepteras inte. "I nätsäcken ser kunden mycket väl vad han köper!" I nätsäckarna torkar ved bättre än i konkurrenternas säckar.

Mängden måste även vara rätt. "Vi har kontrollerat att det i säckarna ryms precis den rätta mängden(1,5 kubikmeter). Det har stor betydelse när man producerar stora mängder. Om man sätter 5 % för mycket( mera än vad man får för pengarna) då innebär det 75 kastkubikmeter per år!"

077.jpgMarkering av ved

Hos Turkia markerar man alla säckar med ett kort som anger typen av träd, mängd och det viktigaste, alltså datumet för produceringen. Det här underlättar i hög grad övervakning av torkprocessen och logistiken. Kunden vet varifrån veden kommer och vilken kvalitet han betalar för. Detta skapar förtroende hos kunderna och skapar en väletablerad kundkrets. Dessutom övervakas bl.a. elförbrukningen ochden använda arbetstiden.

Ingen pant för säckarna

En del av veden levereras till kunderna i lösvara på flak, men mest i nätsäckar. "Ibland lyfts säcken direkt i kundens trånga garage eller vedskjul." Man tar ingen pant för säckarna utan bröderna litar på kunderna. "Hittills har allt kommit i retur"

Antti menar att det är lätt (för kunden) att plocka upp ved från nätsäckarna.

024.jpgVedmaskinen

Efter ett års noggrann undersökning av olika alternativ valde bröderna maskinen Palaxin pover 903, som har en snabb klyvningscylinder. Maskinens kapasitet är bra. Det är av stor betydelse när man producerar stora mängder. Cirkelns bett ger ett jämnare resultat än motorsågen. Mögel fastnar nästan inte alls varken på bettet eller på veden, berättar Pasi. Det bildas även mindre sågspån.

Den snabba cylindern är en aning svagare och får arbeta hårt, speciellt sommartid när trädet är fuktigt. Man anser att snabbheten ändå är viktigare.

Matningsbordet, vedmaskinen, trumman och säckstativet är placerade i L-form. Då är det lättare för den som använder vedmaskinen att övervaka hela processen. Hela systemet tar mindre utrymme på gården. "Om maskinerna var placerade i rad då skulle den andra ändan finnas mitt på åkern", skrattar Pasi.

Presenningar och överdrag

Veden täcker man hos Turkia vanligen redan vid midsommaren, beroende på när de är producerade. Den första veden, som gjordes under våren, är då redo för försäljning!

För att täcka över säckarna används Espegards överdrag för en singel säck samt även långa pallpresenningar.