Herkulliset reseptit ulkotulisijoilla valmistettaviin ruokiin

PATALEIPÄ 2,5 l pataan

PATALEIPÄ 2,5 l pataan

Ainekset
4 dl vehnäjauhoja
3 dl muita jauhoja esim. hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
3 1/2 dl vettä
lisäksi rypsiöljyä

Yhdistä kulhossa kuivat aineet, myös hiiva jos käytät kuivahiivaa. Jos käytät tuorehiivaa niin lisää se ensin nesteeseen.

Lisää vesi kuiviin aineisiin ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön. Kohotusaika n. 12 - 24 tuntia. Mitä kauemmin kohotat, sitä enemmän leipään tulee makua.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, vaan kääntele palloksi. Peitä pallo ja anna kohota vielä liinan allan. 30 minuuttia.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita Espegard pata 2,5 l kylmään uuniin. Pata siis lämpenee samaan aikaan uunin kanssa.

Kun taikina on kohonnut 30 minuuttia ja uuni on tarpeeksi lämmin, ota pata uunista ja laita sinne vähän rypsiöljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan ja laita kansi päälle.

Paista leipää uunissa 30 minuuttia, niinettä kansi on padan päällä. Ota sitten kansi pois ja paista ilman kantta 15 minuuttia.

Kumoa leipä padasta ja nauti hyvässä seurassa.

Kirjoittaja: Espegard


« Takaisin listaukseen