Turkialla

Kun haluaa tuottaa laadukkaita polttopuita, vaatii se myös laadukkaat välineet

106.jpgKoska Turkiat haluavat tarjota asiakkailleen varmasti hyviä polttopuita, he valitsivat klapisäkikseen Espegardin Verkkosäkin. Ylivoimaiset kuivumisominaisuudet olivat Antin mukaan tärkein peruste. "Viime vuonna huomasimme klapien kuivuvan haluamamme tavalla ainoastaan Verkkosäkeissä" kertoo Antti Turkia. Tänä keväällä hankittiin lisää säkkejä, ja nyt säkkejä on käytössä monta sataa.

Toinen tärkeä peruste Verkkosäkkien valinnalle oli niiden todella hyvä kestävyys. "Vaikka Verkkosäkki on muita säkkejä kalliimpi se kannattaa pidemmän päälle ja tulee jopa halvemmaksi."

Laadukkaita polttopuita Lappeenrannassa

Turkialla Oy sijaitsee Lappeenrannassa aivan Saimaan kanavan ja moottoritien tuntumassa. Yritys tekee noin 1500 mottia klapeja vuosittain. Pojat Antti ja PasiTurkia tekevät puita sivutoimena. Isä Olavi on eläkkeellä mutta osallistuu paljon klapien tekoon. "Pitää olla tekemistä. Näin kuntokin pysyy hyvänä." Yrityksellä on iso navetta klapien talvisäilytykseen. Ensimmäiset kuivat klapit toimitetaan kesäkuussa, sillä kaikki klapit ei olisi mahtuneet navettaan.

Klapien laadun lisäksi myös asiakaspalvelua pyritään pitämään korkealla tasolla.

Mottona "Astetta laadukkaammat polttopuut":

Turkialla Oy:n  tavoitteena on tehdä alueensa parhaat polttopuut. Parhailla tarkoitetaan tietenkin kuivia klapeja, mutta Antin mukaan myös puun ulkonäöllä on suuri merkitys. Laadun pitää näkyä. Mustia pilkkuja ja roskaa ei hyväksytä. "Verkkosäkissä asiakas näkee hyvin mitä ostaa!" "Niissä kuivuu ihan toisella viisii, paremmin kuin missään kilpailijan säkeissä"

Myös määrän pitää olla oikea. "Olemme tarkistaneet, että säkkeihin mahtuu juuri se oikea määrä (1,5 mottia). Se merkkaa paljon kun tekee niin suuria määriä. Jos tekee 5 % liikaa (enemmän kuin mistä saa rahaa), niin se merkitsee 75 heittomottia vuodessa!"

077.jpgKlapien merkintä

Turkialla merkataan kaikki säkit lapulla, josta ilmenee puulaji(t), klapin pituus, laatuluokitus, määrä, sekä kaikista tärkein eli tekopäivä. Tämä helpottaa suuresti kuivumisen seurantaa ja logistiikkaa, ja asiakas tietää puun alkuperän ja sen millaisesta laadusta maksaa. Tämä luo asiakkaiden luottamuksen ja vakiintuneen asiakaskunnan. Lisäksi seurataan mm. sähkönkulutusta ja käytettyjä työtunteja.

Säkeistä ei panttia

Klapit toimitetaan yleensä asiakkaalle, osa irtotavarana kärryillä, mutta usein myös verkkosäkeissä. "Säkki nostetaan joskus jopa asiakkaan ahtaaseen autotalliin tai puuvajaan." Panttia ei oteta säkistä, vaan veljekset luottavat asiakkaisiin. "Tähän asti on tullut takaisin. Jos ei tule, niin katsotaan sitten." Asiakas palaa varmasti takaisin kun on saavat hyviä kokemuksia sekä polttopuiden laadusta, että palvelusta.

Antin mukaan verkkosäkistä (asiakkaan) on helppo nostaa klapit.

024.jpgKlapikone

Tutkittuaan tarkkaan eri vaihtoehtoja vuoden ajan veljekset päättyivät Palaxin power 90S koneeseen nopealla halkaisusylinterillä. Koneen kapasiteetti on hyvä. Kun tekee paljon klapeja, niin sillä on suuri merkitys. Sirkkelin terä tekee ketjusahaa sileämpää jälkeä. Sirkkeliterällä sahattuun klapiin ei myöskään home juuri tartu, koska sahausjälki on niin sileä kertoo Pasi. Sahapurua syntyy myös vähemmän.

Nopea sylinteri on vähän heikompi ja on joskus aika lujilla, varsinkin kesällä kun puu on nihkeä. Nopeutta pidetään kuitenkin tärkeämpänä.

Syöttöpöytä, klapikone ja rumpu sekä säkkiteline on järjestetty L-muotoon. Näin klapinkoneen käyttäjän on helpompi seurata koko prosessia ja järjestelmä vie vähemmän tilaa pihalta. "Jos koneet olisi rivissä, niin toinen pää olisi keskellä peltoa, nauraa Pasi"

Pressut ja huput

Klapit peitetään Turkiallalla yleensä jo juhannuksen aikoihin, riippuen vähän klapien tekohetkestä. Silloin on jo ensimmäiset keväällä tehdyt puut valmiina myyntiin!

Säkkien peittämiseen käytetään Espegardin yhden säkin huppuja sekä pitkiä lavapressuja